Steeds vaker kom je ze tegen: de inspiratieloze ondernemers. Ze hebben de drive, de wil, misschien zelfs wel de skills. Wat ze niet hebben is enig idee wat ze in hemelsnaam zouden willen of kunnen doen als ZZP’er. In een tijd waar niets te gek is en iedere start-up de kans heeft om groot te worden is het steeds moeilijker om te bepalen wat jou uniek maakt.

De weg naar het vinden van ‘je ding’, je passie, hetgeen dat je energie geeft en je ‘s morgens uit bed trekt kan soms erg lang en uitzichtloos lijken. Wellicht heb je al van alles geprobeerd, al twintig ideeën gehad, of – nog lastiger – juist helemaal nog geen ideeën gehad. Je voelt de aantrekkingskracht van het ondernemen: de wereld iets kunnen bieden wat écht uniek is, helemaal van jou alleen. Ze noemen ondernemen niet voor niets een kunst: jouw bedrijf is jouw creatie. Maar wat ga je doen?

Stel je eens de volgende vragen:

Waar kun jij uren achter elkaar mee bezig zijn zonder je te vervelen?

Vaak sluiten mensen hun ogen voor de dingen die recht voor hun neus staan. Vraag jezelf eens af welke dingen jij doet in het dagelijks leven waar het liefst uren mee bezig bent. Iets wat je nooit uitput, iets wat je nooit verveelt. Je kunt er uren in verdwijnen, en als je moet stoppen baal je als een stekker. Je merkt dat je dagelijkse verplichtingen je in de weg zitten en je irriteren als je er mee bezig bent.

Heb je iets bedacht?

Als je antwoord ja is, heb je je passie wellicht al gevonden. Concretiseer deze activiteiten, bedenk welke mogelijkheden er zijn om er geld mee te verdienen: tegenwoordig zijn de opties eindeloos. Je moet ze alleen aan durven grijpen.

Heb je nog niets bedacht?

Kijk eens kritisch om je heen de komende paar weken en probeer te analyseren van welke activiteiten je iedere dag geniet. Wanneer vliegen de uren voorbij? Wanneer baal je als je ergens mee moet stoppen? Dat soort energie heb je nodig om een bedrijf te starten: passie, drive en motivatie.

Van welke gesprekken geniet je het meest?

De personen waar je mee omgaat en de gesprekken die je met hen voert zeggen erg veel over je passie en interesses. Soms heb je van die gesprekken waar je gewoon energie van krijgt. Waar je uren over door kunt lullen en ook daarna nog dagen over nadenkt.

Dit zijn de gesprekken waar je even wat langer bij stil moet staan.

Waarom was dat gesprek nu juist zo interessant voor je? Wat aan de inhoud doet zo veel met je? Wat zegt dit eigenlijk over je?

Denk eens hard na over je favoriete gesprekken. Zijn er bepaalde mensen met wie je áltijd wel een bak koffie wil doen, omdat je weet dat jullie op één lijn zitten qua gespreksstof? Wellicht kan de inhoud van die gesprekken je al heel veel vertellen over je passie en waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Kun je hier iets mee?

Of het nu een specifieke dienst is of een product dat je graag op de markt zou zien, of gewoon een mega interessant onderwerp waar je unieke gedachtes over hebt die je bijvoorbeeld in een blog of vlog kwijt zou kunnen: zolang het jou iets doet, zullen de mensen je heen (en je eventuele toekomstige klanten of volgers) dit voelen en je geloven. En dan ben je binnen.

Een interessante toevoeging op deze vraag is om eens na te gaan waar mensen graag met jóú over praten. Komen je vrienden altijd naar jou voor een bepaald soort advies? Of voor jouw hulp met een bepaalde dienst of activiteit? Ook dit zegt veel: blijkbaar heb jij iets unieks te bieden dat anderen hen niet kunnen bieden. Wellicht heb je een talent waar je zelf nog niet eens bij stilstaat.

Sta er nu eens een keer wél bij stil.

Wees bewust en creatief.

Ik geloof heilig dat er in iedereen een ondernemer schuilt. Het allerbelangrijkste is dat jij energie krijgt van je onderneming en dat je gelooft in je product of dienst. Ondernemen is niet altijd gemakkelijk, maar de voldoening die het je geeft maakt veel goed.

Wil jij ondernemen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of heb je een idee, maar weet je niet hoe je deze om moet zetten in een concreet plan? Let me know below!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *